Di sinilah tempatnya.....Isi hatiku......luahan jiwaku....aduan perasaanku.....yang ku ingin kau tahu....

Tuesday, November 30

Meyusukan si Manja di tempat Awam ???????? (Nursing in Public)::Pendapat anda??

Bila mama buat perkongsian dengan ibu2 terutamanya ibu2 baru...mama selalu tegaskan...bf anak di zaman ini tidak semudah zaman tok nenek moyang kita dahulu.....zaman dahulu, ibu2  majoritinya tidak bekerja...so tiada pendapatan bulanan untuk shopping sambil berjimba-jimba...apakah???...kalau ada sekalipun, tiada shopping kompleks atau tempat untuk berjimba macam zaman sekarang.....habis kuat kedai kopi...tak kuasa nyah , ibu2 nak lepak kat situ...zaman sekarang ibu2 lebih moden dan lebih aktif...ulang alik pusat beli belah serta membawa anak2 menikmati kemanisan hidup adalah satu kemestian.....zoo , pusat karaoke, panggung wayang, taman tema , restoran , tempat rekreasi dan lain2.....


adakah kerana malu dan tidak selesa untuk meyusukan si manja di khalayak ramai....kita sanggup terperap dalam rumah dan menafikan nikmat hidup kita dan keluarga serta yang paling penting .....kegembiraan anak2 yang lain???


zaman sudah berubah...kita juga harus berubah.....terutamanya dari segi mental.....mama selalu berpesan pada rakan2 yang ingin menjayakan penyusuan sehingga 2 tahun .........perkara utama adalah MENTAL kita....kita kene kuatkan hati serta tegaskan jiwa.....APAPUN YANG TERJADI, SAYA AKAN TETAP TEMPUHI DEMI MEMASTIKAN SI MANJA SAYA MENDAPAT YANG TERBAIK IAITU SUSUIBU....susu yang dihasilkan oleh saya sendiri...


mama anggap menyusukan di khalanyak awam hanya memerlukan kekuatan mental....tiada gajet ataupun pakaian menyusu pun kita masih boleh menyusukan si manja di tempat2 awam....namun jika ada, ianya sangat membantu....tak mahu pula nanti di kata orang:: asal menyusu badan mesti kena keluar belanja....sepatutnya menyusu badan menjimatkan.....2 perkara yang mama pegang apabila ingin menyusukan umar di luar rumah:


1.Keizinan papa
2.Menutup aurat


Sebagai seorang Pegawai Kebudayaan, mama banyak terlibat dengan aktiviti pelajar....aktiviti pelajar pula kebanyakkannya dijalankan diluar waktu pejabat terutamanya di sebelah malam....latihan, persembahan, perjumpaan serta majlis rasmi lain.....mama dah janji pada diri....selepas waktu pejabat dan hari cuti adalah milik anak2 dan keluarga sepenuhnya..jika perlu bekerja..mama akan bawak anak2 sama selagi keadaan mengizinkan...kalau acara rasmi macam kat hotel atau majlis yang tak boleh bawa budak...takkan nak bawak jugak ..kan.....tapi bila balik dari urusan, mama akan pastikan masa yang dah diambil diganti ...tak kira la masakkan safi n umar special dish atau keluar makan apa yang mereka pinta takpun belikan mereka apa yang diingini....memang nampak seperti memanjakan tapi itu cara mama...cara mama berbakti pada anak2.lagipun kita keluar bekerja cari duit bukankah untuk anak2???


jadi kalau nak dikirakan, safi n umar memang akan mama bawa ke mana sahaja selepas waktu pejabat...lagipun kami tiada maid...jadi tiada istilah anak2 tinggal di rumah...kalau ada hal sekalipun nak hantar ke rumah mama ani, mama jadi malas sebab nak kene siapkan bag la..itu la ini la...mama akan pastikan mama ani seronok mengasuh anak2 mama sekiranya mama perlu meninggalkan safi n umar....kalau dengan ikut mama ...diaper ngan baju salin campak ajer dalam kereta then off we go.......


sorry terlari tajuk sket..bukan apa....nak tallykan kenapa mama jadik tak kisah untuk bf di khalayak umum....sebab mama terapkan ia sebagai rutin hidup mama...macam minum air kosong...walau dimana atau sedang buat apa...botol air tetap ada di sisi .....banyak perkara yang dapat membantu....tak perlu dipaksa tetapi jika dijadikan amalan, insya'allah....Allah akan permudahkan urusan kita dalam memberikan yang terbaik buat si manja kita.....di bawah adalah amalan atau panduan yang mama praktikkan ketika menyusukan di khalayak awam dalam menyempurnakan 2 tahun penyusuan umar.....takde planning sangat....idea untuk mengamalkannya datang secara semulajadi serta ilmu sharing dari kawan2 seperjuangan...tapi mama anggap punca utama adalah hati dan tekad .......pada yang ingin cuba , silakan namun setiap orang adalah berlainan...jika cara 1 tidak sesuai...anda boleh mencuba cara 2 pula dan seterusnya....bf adalah proses pembelanjaran tanpa noktah....jangan sesekali putus asa......


1.Tetapkan hati, kuatkan semangat, tegaskan tekad...minta izin suami untuk menjayakan misi 2 tahun ini serta pohon sokongan darinya tidak kira mental atau fizikal...


2.Practice make perfect....
mama mulakan dengan keluarga....ketika dalam pantang di Ipoh....mama memang menyusukan mengikut demand ...tiada istilah 2 jam sekali atau sejam sekali...nampak cue terus sumbat....kalau umar tido tak reti nak bangun...15 or 10 minit sekali mama bangunkan untuk menyusu...dalam pantang nak buat apa lagi...kalau tak menyusukan umar...selain ngadap FB le..heheheheh....bila menyusukan..... mama susukan umar tak kira tempat...kat sofa...kat katil....kat beranda...angin kat situ sepoi2 jer bila petang..sangat mendamaikan...depan tv...bukan dalam bilik semata-mata....kalau ada yang menziarah, mama teruskan sahaja....di kala masa pantang ini kita sebenarnya sedang bereksplorasi posisi yang sesuai dan selesa serta mengetahui cara baby menghisap....bila kita mula biasakan diri untuk bf depan ahli keluarga...extend sedikit demi sedikit pada lingkungan saudara mara dan kenalan /jiran rapat then dengan kengkawan pula yang datang bertandang....ada antara ibu2 yang menyusu di hadapan cermin....boleh juga cuma mama tak buat yang ni....


3.Pastikan aurat dijaga
Bila dalam pantang dok praktis ajer...insya'allah....mesti kita semakin mahir dalam memastikan posisi kita ketika menyusu selesa dan menutup aurat.....macam mama dulu..mula2 dulu mesti nak kene pakai nursing bra..kalau pakai bra biasa tak pandai nak ekjas..tapi tu la....nursing bra ni tak push up....nampak jatuh ajer breast'...
tapi skarang mama pakai PB long bra but still masih boleh menyusukan umar di mana sahaja...mula2 terkial2 tapi lama kelamaan jadi biasa...kita kene selalu amal baru jadi mudah....ni sesetengah orang susah sikit terus fed-up.....jangan diamalkan ya yang cepat fed-up tu....
dulu bila nursing umar kat luar...mama selalu cover dengan pocho...lama kelamaan umar tak suka...lemas kot so tukar pada shawl....tak lama lepas tu mama rasa rimas...tanpa poncho atau shawl, mama still manage untuk BF umar....baju front button atau t-shirt , baju kurung atau kebaya..semuanya tiada masalah..kene think positive dan kreative....masa umar umur 11  bulan, mama dah tinggalkan shawl sebab dah boleh ekjas posisi agar tudung atau baju cover bahagian yang seksi mama kala menyusu....advantage pula ketika itu mama still pakai jeans maternity GAP mama so bila angkat baju memang bahagian perut bertutup....pemakaian tube memang sentiasa....takdak istilah panas atau rimas...
skarang lagi mudah sebab pakai PB, tutup keseluruhan perut....tak risau kalau terselak sekalipun...tudung memang memainkan peranan....cuma sekarang ni bila  menyusukan umar , tangan dia dah mula merayap...kalau nak menyusu mesti nak tengok sebelah,dia akan selak...hehehehehehe....so solution dia cakap elok2 kata malu nanti orang tengok....kalau tak jalan...jentik terus tangan demok itu....
skarang umar dah 2 tahun...lagi mencabar sebab umar menyusu dengan pelbagai position...takdak nak baring ajer...kanggaroon position la...duduk la...berdiri la...so ..mama kene kreatif la bila nak make sure selesa dan aurat terjaga...papa memainkan peranan untuk make sure aurat mama tak terdedah...kalau dia perasan, dia tolong bagitau takpun dia tolong coverkan....
takpun pakai la sling atau pouch....sebenarnya mama pernah bf umar dalam pouch sambil memilih baju kat SALE di Jusco...hahahahahaha...opah pun kagum.....sambil bf sambil shopping...sapa pun tak perasan...hehehehehehe

owh ya...mama tiada baju nursing tau...so siapa kata tak leh BF in public kalau tak pakai nursing wear..kalau ada bajet lebih tak salah beli tapi tak semestinya ia kewajipan....mama ada bajet tapi bajet tu buat beli benda lain...aci tak??hehehehehehehe


4.Pendapat,pandangan atau renungan orang
ni yang ramai ibu2 especially ibu2 baru yang tak dapat hadapi.....ada 2 jenis orang sebenarnya yang merenung kita bila kita bf......yang pertama orang yang anggap pelik atau macam kita ni buat salah...konon2 kita ni tak malu dok nak tunjuk breast.....konon2 kita ni kuno sebab bf...tak moden....dan lagi satu jenis adalah yang memandang aktiviti bf kita tu sebagai simbol seks....masalah betul 2 jenis orang ni...kita dianggap luar biasa kerana bf di depan orang sedangkan mereka2 ni yang sebenarnya luar biasa kerana menganggap perkara biasa menjadi luar biasa....adeh...ayat dah mula tunggang terbalik dah ni....
cara menghadapinya: renung atau pandang balik orang tu sambil senyum....mesti dia paling tempat lain....
mama pernah ditegur satu makcik ni...lama dah...umar belum satahun pun...dia tegur kenapa mama dok tangkap gambar tengah bf..tepek kat blog....malu orang tengok....."tak segan ker " makcik tu tanya.....mama jawab "nak segan apa makcik...saya beri anak minum halal...bukan berbogel atau mencuri....saya tutup mana yang perlu...saya bangga bagi anak saya susu badan...bukan susu lembu...ni saya amik gambar ni nak tepek kat blog saya..nak bagi semangat ibu2 lain untuk menyusukan anak diorang..lagipun ini blog saya...saya tak leh halang pendapat  orang nak kata simbol seks ke apa...kalau orang dah terbayang benda tak elok...kita senyum pun diorang tengok ingat lain"...betul tak?


4.Anggap biasa
Tenangkan diri...anggap sebagai rutin....camana di rumah....macam tu la jugak bila di luar rumah
Jangan nampak terlalu kalut atau cuak atau sangat tak selesa
Petuanya ; pandang  si manja....anda akan lebih tenang.


5.Susukan si manja dalam kereta.
Susukan bayi sepanjang perjalanan menuju ke destinasi. Jadi bila dah kenyang dan gian dah lepas...dia akan jadi good girl/boy....hehehehe
Takpun kadang2 susukan baby di dalam kereta di carpark.....especially bila umar dah besar2 ni..sebab macam yang mama katakan di atas...dia kuat menyelak....kadang2 mengamuk sebelum dapat nenen....


6.Pilih tempat yang sesuai
asalkan ada tempat untuk duduk dah kira ok la....mama jenis tak kisah...tapi kalau ada ibu2 yang masih tak biasa...bila nak menyusu dan takdak nursing room ...boleh la lepak kat restoran atau cafe mana2....order minum ke makan ker...pastu carik yang sudut2 ker atau yang meja hujung2.....mama mamam..baby pon mamam...heheheheh
itu antara panduan yang boleh mama share...rasanya banyak lagi tapi tak ingat...kalau ingat nanti mama tambah lagi.....





ketika bertugas bawa student Festival Gamelan Sedunia 2010

Dalam Kereta ondaway balik umah...umar minum macam kanggaroo..hehehehe

ketika bertugas..My student kebanyakkannya dah tak heran bila mama menyusukan Umar..Siap kekadang ada yang tolong cover atau berikan kerusi supaya mama selesa....

still ketika bertugas...orang sekeliling akan menjadi biasa jika kita juga berlagak seperti biasa...

Tunggu papa servis keta

ondaway balik dari umah mama ani

snorkeling kat Pulau Tioman..atas bot ni...

Ketika majlis Aqiqah Safi

Zoo Negara

dalam kereta kabel Bukit Bendera

Pantai Batu Feringghi

ketika cuti makan ke Penang

Enjoy di Lost World Of Tambun


Umar sedang minum dalam pouch


dalam feri dalam perjalanan ke Pulau Tioman...walaupun dah besar...sometimes mama guna juga shawl atau napkin umar ....shawl ni berfungsi bukan sekadar sebagai cover tetapi juga untuk memberi keselesaan kepada baby jika keadaan sejuk...atau objek untuk mama main cak-cak dengan umar sambil nenen...hehehe...kreatif la jugak..hehehehehe


ketika training PC

Alamanda Putrajaya selepas Pertandingan Bowling Pelitawanis.Pic ni mama besarkan dan letak kat dinding opis...sapa2 masuk aje memang terus ajer nampak ...hehehehehe..pic ni juga motivasi mama kala mengepam di opis...

ondaway balik dalam ferri ke Pulau Tioman

Muzium Terengganu


ketika SGM di Taman Tasik Cempaka,Bangi


Jusco Bandar mahkota Cheras...selain menggentel...favourite umar adalah membelek rantai2 mama....kekadang ditariknya...adeh....


So pada sesiapa yang masih malu2...tak mengapa...itu memang fitrah...sebagai orang Melayu memang sangat perlu untuk ada perasaan malu itu...jangan pula layu ya...tetapi simpanlah rasa malu anda untuk situasi yang lebih diperlukan Sentiasa ingatkan diri bahawa kita sedang menunaikan tanggungjawab dunia dan akhirat kepada si manja kesayangan kita. Tiada apa yang perlu dimalukan.

4 comments:

Junebunga said...

alah bisa tegal biasa kan sha... mula2 mmg agak kekok, lama kelamaan kita ngan baby dh tau how to handle it.cuma ada la gak segelintir pandangan org nmpk kita ni mcm 'alien' jerk kan..kan..kan..

puterihannan said...

marveles!!!!! tabik spring sama mama sha.. :D

mamaqaireen said...

biarlah apa org nk ckp..kita berikan susu yg terbaik utk anak kita.. ^_^

rajin2lah dtg/folo blog sy..boleh kita bertukar cerita pasal bf

http://mamaqaireen.blogspot.com

shaida said...

salam bekernalan..boleh tak beri tunjuk ajar pada saya macamane nak suh baby direct pada saya..baby lagi selesa guna botol dari direct dengan saya..

Related Posts with Thumbnails