Di sinilah tempatnya.....Isi hatiku......luahan jiwaku....aduan perasaanku.....yang ku ingin kau tahu....

Thursday, November 18

2010 Birthday Bash :: SAFI & UMAR

Lama nak upload gambar ...tu yang buat lambat tulis entry ni....lagi pun mood menulis saya telah terbantut untuk beberapa ketika tapi mama muhasabah diri dan ingatkan diri ini......ini blog mama...it is up to me nak buat or tulis apapun....don't listen to anybody...listen to your heart only....so,enjoy pics yang sangat lah berkurun nak meng'upload'nya.......kali ni biar safi yang bercerita....ok.....!

______________________________________________________________________

Salam kawan2 n readers blog mama...hari ni safi  ambil alih blog mama kejap...tunggu mama update cerita bday party kitorang lambat sangat la...mama still takde mood nak menulis katanya....tapi safi tau apsal....tak per mama...safi ada to back up mama....hoyeh.....so skarang safi nak citer pasal birthday celebration safi ngan adik umar...kitorang punya tarikh lahir tak jauh sangat...pandai mama ngan papa ekjas...hehehehehe...adeh...terasa-rasa cam kene sekeh ngan mama...hehehehehehe.....safi pernah dengar yang mama nak sumer anak2 dia lahir in the month of October....safe bajet katanya...apa yang safe bajetnya pun safi tak tau la....safi tengok bila nak buat party...mama punya over mengalahkan kitorang yang bday girl n bday boy nih...hehehehehe...adeh...macam kene sekeh lagi jer...

Tahun ini, 2 kali Safi n Umar sambut hari jadi...pertama di SUSUIBU.COM bersama kawan2 sempena dengan Support Group Meeting (SGM) mama....sangat la seronok sebab dikelilingi oleh mama2  yang aktif dalam dunia penyusuan susuibu...

Walaupun kek tulis 2 tahun...Safi masuk sekali juga.....anak2 auntie tha, auntie nidah and auntie ajui  yang sambut birthday ke 2 tahun mereka juga menyambut graduation BF masing2...sama ngan adik umar...ibu2 yang over excited....macam mama...hehehehe....eh.....takde kene sekeh.????mama gi toilet kot...


Apapun tahniah pada mama sebab mama dah berjaya susukan adik umar selama 2 tahun macam yang Al-Quran galakkan...safi tau, selama 2 tahun mama banyak makan hati dengan orang sekeliling...macam2 orang tuduh mama...mama kedekut duit nak beli susu la....mama tak nak bagi vitamin yang ada dalam susu tin la...mama taksub dengan bf la..tuduh mama manjakan adik nanti adik tak independent.....mama tak malu sebab susukan adik depan public....mama macam itu macam ini sampai nama binatang pun disebut...safi tak nak sebut sebab tak nak mama sedih...safi tau mama kuat n gigih....hari2 mama pegi opis atau mana2 meeting ngan outstation..mama akan angkut handbag mama , beg pam spectra mama ngan plus isi susu perah adik....balik umah basuh pam and bagi kering...malam2 defrost susu adik...pagi2 isi susu untuk bawak umah mama ani....tengah keje 2 jam skali pam...buat muka tebal tumpang peti ais department lain letak susu  perah sementara meeting...kalau kat luar lagi mama haru biru...ais cepat cair la...kalut pi beli ais la....tu belum masuk masa susu tumpah ker...susu basi sebab elektrik terputus ngan bekas susu adik pecah sebab jatuh...meroyan mama.....tu yang buat mama sangat syahdu bila dia success susukan adik sampai 2 tahun....tapi tak de sape2 pun ucap terima kasih kat mana...takpe la ..bagi pihak adik umar...safi ucapkan terima kasih kat mama atas pengorbanan mama pada kami berdua....
safi nampak air mata mama meleleh...mama memang camtu...bila dok kenang 2 tahun dia bf adik mesti leleh.....ADEH!...kene lagi...(sambil gosok kepala...)

ok....dah lari tajuk nih...sambung balik....
Gambar masa celebrate dengan kengkawan kat SI. Harus kami berdua di tengah....kompom masuk semua kamera....itu memang sifat turun temurun dari mama...giler kamera.....hehehehe...mama !!!!jangan sekeh safi...memang betul kan...tengok camana mama safi posing kat belakang tu....harus tangan cekak pinggang....mentang2 dah ada pinggang.....


Minggu berikutnya ...kami sambut di rumah...our home sweet home...tanggal 30 Oktober 2010...5 hari selepas hari lahir umar 25 Oktober  dan sehari sebelum hari lahir Safi 31 Oktober...

Deco..
The deco.....by mama and belon ditiup papa...kene sebut...kang mama n papa majuk...gigih mama panjat kerusi nak gantung belon tu...papa lak mula2 ok jer tiup belon..pastu mula hangin....tiup ajer meletup...tiup ajer meletup....mama hajat nak penuhkan seluruh dinding ngan belon...bila mood papa dah bertukar sebab belon asyik meletup....mama tukar plan...tu yang jadik cam kat bawah ni....ok la tu...daripada takde langsung......hohohooho


sorang bakal model...sorang bakal rider....apakah?????
abaikan perkataan '1st' kat deco paper tu...recycle tahun lepas yang umar punya...tak baik membazir...hehehehehe

The Cake..
The cake by auntie ecar cupcakeCar
sedap sangat ...thanks to cupcakeCar..auntie Ecar..series kek auntie ecar sedap...pasal kaler tu takper ye auntie...cantik lak bila berwarna..berseri muka safi....next year mama kata nak  tempah yang black and white sampai 5 tier yer....aduh! pepandai ajer meng'oder'.....hehehehe

mama sengaja minta auntie Ecar tak tulis apa2 atas kek...simple but nice...tak serabut sangat.....wording 'happy birthday' tu mama guna lilin huruf .....dah lama beli...berbulan dah...ngan auntie hawa  officemate mama...jenuh mama sorok atas peti ais supaya safi ngan umar tak dapat ambik buat main.....tapi kitorang tak nyalakan pun...ingat azam mama tahun lepas....no more candle blowing..meriah what takder tiup lilin pun....









The foods....
ahhhhh...really luv to review....hehehehehehe

chocolate coated marshmallow...mama buat sendiri tau....meriah dek non tangkai dia...dah macam bunga api jer....yang ni chocolate yang dah keras punya version...ada version lagi satu...jeng jeng jeng....

marshmallow dengan melted chocolate...pergghhh...terbaek..8 bungkus marshmallow abis....mama asyik ulang alik dapur nak panaskan chocolate...kitorang tak mampu nak beli chocolate fountain...next year ok yer papa ...mood kelip2 mata kat papa sambil senyum2 manja...hehehehehe...eh...itu mama safi yang kelip la....

ni lagi satu...gigih mama bakar sehari sebelum....muffin blueberry....mama terpaksa bakar satu lagi batch untuk opis dia sehari selepas party....sebab habis...memula mama bajet ada lebih untuk bawak opis tapi sekian terima kasih je la kan......

yang paling safi suka...rajin mama buat tag untuk setiap muffin...rasa comel le pulak adik umar senyum camtu....adik umar ni susah nak senyum lebar2....

next.....
apam kaler2 by mama ani....sedap seh....mama ajer 5 biji....syyyyyyyyy

also by mama ani....the marbelles curry puff....over deknon...puff gitu...adeh...tak sempat rasa yang ni...sapa yang rasa leh bagi komen tak...kalau terbaek.....next year leh tempah lagi ...kan mama ani..tapi kalau mama aini punya taste...memang tak leh dinafikan sedap....sehingga menjilat jari...apakah???.hehehehehe

hari gorengan mama...fries

hasil kukusan mama...black pepper sosej

satay ordered from auntie tha....memang terbaik....mama ngan mama ani hanya order dari pembekal yang terbukti best sahaja....mula2 mama takut tak cukup tapi alhamdullillah...kalau kita dah niat nak sedekah ...benda sikit pon akan jadik banyak....

our main dish...meehoon goreng nenek Awal...next year kompom mama  order dari nenek Awal lagi ye...semua tetamu puji...nampak simple tapi......memang sedap....ada yang sampai bertambah 4 kali...sapa tu???hehehehehe...takpe ...kita kita ajer tau...hehehehehehe

mula2 mama nak buat air oren..dah beli dah orange sanquick...last2 ada lemon lak dalam peti ais...panas2 gini sirap lemon memang jadik idaman...tangan siapakah yang menjadi model itu??????

sebagai pencuci mulut....mama bikin sendiri dadih cappucino dan strawberry...

pada yang datang lepas jam 8 malam...mama hidangkan fruit coctail ....mmmmmmm...yummy...ada buah buahan campuran, nata de coco, kelapa laut, jelly cincang dan semuanya campur dalam susu ideal.....sangat la mengasyikkan...errr...mama dah addicted ngan desert ni...dalam peti ais tu ada ajer........

Door Gift...
untuk anak2 bawah umur..umur berapa ya....tak ingat la klausa yang ni..asal bebudak ajer...dapat door gift ikhlas dari safi n umar....safi yang distribute sendiri......buat sendiri by mama...tahun ni tak meriah sangat sebab mama tak sempat buat....cam tahun2 lepas kaler pelbagai ngan sticker ngan reben merah...mama kata dia bz keje kat opis kali nih.....


The Event..
Majlis dimulakan dengan bacaan doa selamat oleh uncle kamal....dah 3 tahun tau mama hajat nak uncle kamal bacakan doa selamat di majlis hari jadik safi n umar...this year baru ada rezeki....thanks ya uncle kamal...

Potong kek lewat sket dari plan sebab ramai gak kengkawan mama yang stuck dalam traffic jam termasuk la kek...malam tu papa kata ada ada lawan bola orang kelantan ngan orang Negeri Sembilan....sampai camtu skali....main bola leh jam kat jalan raya ker???sorry la...safi tak baper paham sangat camana main bola sepak ni ...heheheheehe

Acara yang ditunggu-tunggu...nyanyi lagu happy bday n potong kek

safi takut adik nak gigit jari...hehehehehehe

adeh...adik main sumbat ajer kek dalam mulut safi....

giliran mama lak kene suap...papa takde sebab tengah tangkap gambar kitorang...hehehehe

adik umar excited nak potong muka dia...hehehehehe....

adik demok safi nih...

tengok la pipi dia tu...ada orang panggil dia 'budak pipi labuh'...tapi ini dah kurang labuh...masa kecik2 dulu lagi labuh tau...

makan semua ya....

ni uncle tapa...dia bila dah jumpa papa...ish..ish..ish...(sambil geleng kepala)

mama tengah bergossip ngan auntie nidah and auntie zarin

terima kasih mama ani, kak ila ngan ayah sebab datang...sponsor kuih lagi...bagi hadiah best lagi...berebut safi ngan adik main piano ngan mic tu...bila dah boring kita berebut telefon yang ada lagu twinkle2 little star tu.....safi ngan adik suka lagu tu...sampai ikut nyanyi...tapi lirik version kitorang la....umah kecik yang kak ila kasik tu mama asyik letak atas rak tinggi...kalau nak main kene depan mama...macam hadiah mama lak....mama kata benda2 perabot bagai dalam umah tu kecik...mama takut hilang....ala...kata jer la mama teringin nak main sama...hehehehe

buat ibu, pakcik , abang boy ngan kak mas, kak intan ngan kak bibi.....terima kasih...botol air tu mama kata safi akan pakai bila nak school kat GA tahun depan...baju polo tu adik dah pakai....papa suka bila adik pakai baju tu...

abang boy hensem a.k.a abang clown a.k.a abang belon...pandai abang boy buat belon tu jadik animal ngan benda lain...tahun depan kitorang booking siap2 yer...mama kata abang boy pandai layan bebudak walaupun muka kontrol macho(eh bukan abang boy memang macho ker...tu sebab padan ngan kak mas....puji nih...takde apa2 untuk safi ker..?heheheh)

ni sapa ni ye mama...auntie hawa ngan ikhwan...ikhwan ni safi punya.......errr malu la....nanti papa kata safi gatal......hehehehehehehe

ni gambar yang sempat di ambil...ada yang mama tak sempat nak snap...mama ngan papa kekadang terlupa...bila tetamu dah balik baru mama teringat.....

dah jadik keluarga kami....

kengkawan mama ni orang2 kuat in promoting BF tau... 

kakak2 n abang2..student mama....tq sebab gigih walaupun malam...diorang datang juga...masing2 ada exam petang tu....

ini la adik beradik mama n papa dalam dunia teater diorang...luar panggung pun sangat rapat...dari masing2 belum kawin sampai beranak pinak...hubungan tak pernah putus...

mummy rashliana..mama kata mummy rashliana ni bizi sesangat...kalau dia datang party kitorang...mama sangat terharu...


tetamu terakhir kami malam party.....balik jam hampir 11...setelah orang Kelantan sorak ramai2 dalam tv..adik umar pon dah tinggal diaper jer...

sesi buka hadiah....kak farah kesayangan mama pun tolong skali...
kak farah ni cantik sangat...budi bahasa pun bagus...safi tak kata...mama yang kata....nanti esok bila besar...mama kata jadik la macam kak farah...cantik,pandai,budi bahasa,tak heran dengan budaya barat....sangat passion dengan budaya bangsa kita especially tarian tradisional....

adik umar feeling ngan mic baru....

terima kasih pada semua kawan2 mama n papa yang sudi datang meraikan sama2 hari jadi safi n umar...juga beri hadiah2 yang best sampai safi ngan adik  rambang mata mana nak main atau guna dahulu....

mama kata mungkin tahun ni last buat party kat umah ...start tahun depan safi celebrate kat school.....tapi adik umar nak celebrate kat ner...dia tak gi school lagi...maknanya still ada party lagi la kan.....hehehehehe...takkan mama nak buat party untuk adik umar sorang jer...bday kitorang dekat2...hehehehehehehehehe.....mama tengah roll mata dia...

part ambil pics  hadiah ni adik sorang ajer...eh...safi mana yek????

sebelum tunjuk mana safi....ni tak tunjuk gambar hadiah dari mama ngan papa kitorang..portable player...sumer leh masuk...dvd,cd,memory card,thumdrive.....siap boleh tengok tv lagi....tapi ASTRO tak dak la...nak ASTRO kene pasang dekoder la pulak.....hehehehehe.....mama kata dia nak bagi safi n umar tengok Magic English and tak kacau laptop dia...papa lak tak nak kitorang kacau bila dia nak tengok natgeo ngan Discovery channel dia....ooooooooooooo..ada udang balik batu la......tapi kitorang ok jer..suka sangat...jalan jauh balik ipoh leh tengok dalam keta sambil baring2...hahahahahaha
 dan setelah semua tetamu pulang...safi terus.....
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz......sambil peluk bebe baru
tak cuci muka tak tukar baju...jam 3 safi nak pegi shee shee...mama kata badan safi panas...terus mandi ..n makan ubat......penat sangat kot layan tetamu bak kata auntie hawa.....hehehehe
so safi demam di malam hari jadi safi....

dan papa bantu mama.....bagus kan papa safi....hehehehe

safi dah penat...patut la mama ambil masa nak post entry....penat gak bercerita ni...
anyway...
terima kasih mama n papa
for the marbelles party....
pada yang hadir terima kasih kerana datang dengan hadiah dan ang pau....
safi n adik umr bersyukur kerana kami dikelilingi oleh orang2 yang sangat baik hati dan menyayangi kami serta mama n papa kami..

thank you semua ya....

4 comments:

puterihannan said...

meriahnya suasana sha.... best banget.. ingat nnt nak buat birthday bash camtu gak la... :D

Happy birthday to safi n umar...

Faryza said...

salam. sori laa mama fariza tak pegi party uols ... papa johan keja. tp bila blk keja dia ajak gie.. tp mama tak da mood atas sbb2 tertentu..so baik dok umah tido je.ekkekeke

Nur Shazura said...

puterihannan@fatin:simple2 ajer fatin...last year berkhemah la bagai dah macam kenduri kawin tapi sha sedih sebab sha tak sempat nak layan semua orang..kesian tetamu yng datang bagi hadiah,makan dan balik...tak sembang2...tak seronok...that's why tahun ni buat dalam umah...tetamu pun limit ajer sebab nak biar majlis jadi santai ....banyak benda sha buat sendiri ajer...tak pakai event planner pon....

fariza:takper...tengah sarat memang mood melayang...hehehehehehe

eiffa akmal said...

sangat rajin lah...

Related Posts with Thumbnails