Di sinilah tempatnya.....Isi hatiku......luahan jiwaku....aduan perasaanku.....yang ku ingin kau tahu....

Sunday, February 28

mastitis

Last 2 week mama kene attend bengkel 3 hari kat admin building....dalam 3 minit drive dari opis mama....kalau papa amik kene kuar 1/2 jam awal minum pagi okeh..hehehehe .hari pertama memang dah rasa cam nak demam tapi mama buat derk aje ....so pada hari kedua, mama tumpang la bilik opis member mama cik puan hawa untuk mengepam....lepas pam...mama ngantuk ngan letih giler .....sengal terasa di seluruh badan...but paksa diri gak masuk balik bengkel....dalam bengkel memula ok tapi dalam 15 minit terus menggigil cam baban.......padahal aircond dah ejas 25 'C.......terus minta izin dari boss nak kuar kejap sebab nak pegi dispensari.......tepon papa la nak pegi..kalau tak takkan nak jalan kaki kot.....
sampai dispensari , pembantu perubatan suruh refer terus ke Az Zahrah...sebab dah 40'C....ondaway ke Az Zahrah pon mama dah menggelupur dalam kete cam cacing kene bakar......sejuk gilos....
kat az Zahrah mama masuk air ngan antibiotik....lepas 3 jam kat emergency ward.....dekat 4 kali muntah cam nak terkeluar segala isi perut ...mama  ok la sket...terus minta dr nak balik..kalo nak rehat baik kat umah...dok ward pon bosan jer... sebab bosan tunggu papa ambik dari opis, mama pi jalan2 sampai ke cafe belakang Az  Zahrah....papa baru kuar opis...lapar la pulak...pekena mee rebus ngan chocomint ice blended.....perghhh...segar sungguh...muntah tadi kan segalanya buang...lapar sangat tau...


pastu pi shopping kat butik MUMDreams..hehehehehe...sambar long skirt buat pakai pi opis.....Bak kata papa...cam tak sakit je.....iye la ....dah dekat sebotol cecair tah apa tah masuk ikut jarum kat tangan mama...kalau tak sihat gak tak tau la.....

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

kalau ikut kata dr kat wad emergency tu, mama kene demam virus tapi hati mama rasa tak kompiden langsung dengan jawapan tu...terus jumaat  mama buat appointment jumpa my luvely gynea, Dr Noraini...dia ni la yang assist mama sepanjang mama preggy dan bersalinkan umar.....dan mama sayang dia sebab dia support bf.....
yang lawaknya, masa tunggu giliran nak jumpa Dr Noraini nih...mama sorang je patient yang tak boncit...hehehehehe..sebab mama amik time appointment tu time orang lain check up untuk pregnancy....
ok..ok..ok....back to the story....Dr Noraini sahkan mama kene early stage of mastitis...more about mastitis di sini

ia bermula  dengan liang susu tersumbat then bila dibiarkan , susu yang tersumbat tu akan terkena infection...tu yang demam tu....lepas dapt feedback dan advice dari kawan2 di forum susuibu.com serta bersembang panjang lebar dengan rakan rujuk susuibu.com : charatya serta arahan dr oraini, mama makan antibiotik yang diberikan dan teruskan direct feeding umar dengan lebih kerap...susu yang mama pam, mama simpan dan jadi bekalan umar keesokkan harinya.mama tak frozenkan......

antara punca adalah stress, posisi menyusu secara baring yang salah serta pengosongan breast yang tidak effective....yang punca utama iaitu stress tu memang setuju sangat...hatta sehingga kini mama sangat tensi dengan kerja...latihan student sampai malam, show yang bertimpa-timpa..tu belum masuk sow last minute yang kene accept gak, bengkel tah mende tah...meeting yang takde kene mengena yang kene attend, masalah attitude staff.....banyak lagi lah....tapi mama tahu...ini semua cabarannya.....kalau mama berjaya bf umar 2 tahun, mama telah buktikan bahawa mama boleh walaupun berkerjaya dan kerjaya mama sangat memerlukan mama berkorban dari segi masa terutamanya..nih kalau boss tak realize jugak, tak tahu la.....


atas pengalaman ini, mama ingin sarankan pada semua mommies yang bf...apa sahaja masalah , jika mendapat pendapat mana2 pihak , dapatkan juga pendapat yang lain...maknanya dapatkan lebih dari satu sumber rujukan anda..thanks to yatie, charatya, khaireena, alin 276, siti2907 dan lovebaby kerana sudi untuk memberi respond pada thread mama di forum......ingatlah...jika pengamal perubatan (dr, LC, pharmacist atau mana2 pegawai perubatan) yang menyuruh supaya penyusuan susu ibu dihentikan, mesti ada yang tidak kena, maka terus dapatkan 2nd opinion.......penyusuan selamat diteruskan walaupun anda sedang sakit...

4 comments:

Huda said...

alahai..siannye kak sha..mmg huda pun nekad nak bf husna til 2 yrs old :)

Ely Hasrul said...

huishh dari kesian terus cam hoi makan sedap hahahaha.. seb beik xdek ape la ek and dpt byk support. aku mmg dh xpam. sgm aritu genap sami 2thn aku tgh hepi banget. nk buat entry psl bf nih tapi xsempat lagik

mamashazura said...

huda : baguih huda ..semoga berjaya bf husna till 2 years...apa2 hal .....gitau yek...

ely : huih...kagum mama ngan ko ely....dah dapat capai 2 tahun...mama ni ada 8 bulan lagi nak cecah 2 tahun...doakan yek...

mamashazura said...

huda : baguih huda ..semoga berjaya bf husna till 2 years...apa2 hal .....gitau yek...

ely : huih...kagum mama ngan ko ely....dah dapat capai 2 tahun...mama ni ada 8 bulan lagi nak cecah 2 tahun...doakan yek...

Related Posts with Thumbnails