Di sinilah tempatnya.....Isi hatiku......luahan jiwaku....aduan perasaanku.....yang ku ingin kau tahu....

Thursday, February 4

Buat 'kawan' dan 'adik-adikku'

Salam....

hari ni mama cuti benarnya....umar masih lagi tak kebah2 demam....makin menjadi-jadi memerap...Dr Wong suruh mama bf umar setiap 1 jam ...katanya budak yang fully bf nih ubat tak berapa nak jalan.....medicine yang paling mujarab adalah susu ibunya sendiri.......so hari nih....bangun jer matahari ah tegak...tak perasan pon bila papa pi kejer..sorry pa...lepas mandikan umar ngan safi...mama plan nak masak seterusnya kemas rumah dan basuh kain....tapi hajat mama tu satu pun tak sempat buat...kenapa?sebab papa balik dalam jam 10.30pagi membawa berita yang sangat memeranjatkan tapi sebenarnya mama dah agak dah ia akan terjadi cume tak pasti bagaimana ia terjadi....selepas beberapa panggillan hp dibuat kepada Boss dan Big Boss,mama bersiap untuk ke opis di hari cuti.....untuk menyelesaikan masalah yang sememangnya dicetuskan oleh orang lain....huh...inilah bayarannya bertugas sebagai Pegawai di HEP...anak2 mama angkut sekali....mama tahu ramai yang memandang mama dengan beg sandang penuh dengan bekalan baju dan cloth diapers serta lappy mama, beg crocs dengan bekalan makan2 umar safi sambil menyorong stroller dengan umar dilekat cool fever di dahi dan safi yang ke hulu-hilir seperti telah biasa dengan keadaan sekeliling..sah2 separuh hidupnya hingga kini telah dihabiskan di uNITEN...kan mama dan papa staf Uniten...hehehehehe.....mama juga  tahu ada yang kagum ..."eh..dedikasi betul Sha, sampai hari cuti pun bekerja"...tak kurang juga yang memandang dengan jelik....."ala..shazura tu nak menunjuk la kononya dia rajin kerja sampai waktu cuti pun dtg ke opis...bawak anak pulak tu....bodek boss la..apa lagi."......biarla mereka dengan mulut2 mereka.....mmmmmmmmmmmm...yang penting , Allah SWT tahu apa yang terjadi hari ini.....yang lain mama tak ambil peduli...ada mama kesah?!!!

Sebenarnya entry hari ni ingin mama tujukan kepada beberapa individu...tak perlu la mama sebutkan nama...cukup harapnya pesanan mama di bawah nanti akan menyedarkan mereka2 ini tentang apa yang ingin mama luahkan......mereka2 ini akan tahu sendiri...

buat kawan..
aku harus ditukar kata nama.. tak pernah pun rasanya cuba nak jatuhkan engkau...slama ni pon sebenarnya aku memang tak suka engkau sebab perangai emo ngalahkan pompuan kau tu...tapi ku anggap ia hanya perkara biasa...aku sebenarnya rimas ngan kau....benci dengan apa yang slama ini aku bantu keje2 kau.......aku involve dengan program2 ko sebab semuanya adalah program mega secara dasarnya aku terpaksa involve sebab ia kan salah satu keje aku....terpaksa ok....tapi effort yang aku commit.....sangat 110 %....kerana aku anggap apa saja keje aku adalah ibadah aku dan aku bila buat keje memang sehabis baik yang mungkin...tapi bila aku minta ko involve dengan program/keje aku.....habis satu dunia kau heboh yang ko tolong aku...padahal effortnya tak pernah buat aku puas hati....bengang lagi adala....keje ala kadar...sekadar buat...bagai melepaskan batuk di tangga agar boss dengar batuk ko tu...tapi aku sabarkan saja...
tapi hari ni aku betul2 tak sangka ...ko antara mereka yang mencetus isu tersebut...siap bagi briefing pada boss bercerita tentang perkara yang sebenarnya ko pun tak tahu hujung pangkalnya.....apa salah kalau telefon aku dulu...maklumkan aku dahulu sebab ko sendiri nampak logo persatuan yang terlibat adalah logo persatuan di bawah unit aku....selama ini pandai pula apa2 hal nak call aku sampai hubby aku pun mula tak berkenan aku asyik dapat call dari ko...apa kes asyik  call bini dier tak kira masa sekadar untuk bersembang meluahkan isi hati....sungguh aku terkilan...dan sehingga saat ini.....ko masih tak rujuk aku mengenai perkara ini...aku tahu ko mempersoalkan tentang kita mula renggang tapi fikirlah sedalamnya......sebab musabab yang menjadi penyebab dan jangan salahkan orang lain...lihatlah diri sendiri......kadang kala kita terlalu asyik mencari kudis orang lain sehingga cagu di kaki sendiri terlepas pandang.......




buat adik-adikku...

adik A
macam yang akak pernah katakan selalu....akak sangat menyokong usaha ko dik...tak pernah rasanya akak cuba musnahkan apa yang adik usahakan selama ini...dari hal debat, pantun, teater sehingga hal2 yang tak termasuk dalam bidang keje akak.....akak bawak adik keluar dari uniten..tengok macamana dunia teater yang sebenarnya.....lebih banyak pahit dari manis, lebih banyak lelah dari lega, lebih banyak sakit hati dari suka ..........adik pon tahun betapa akak nak sangat adik buat pementasan nih......akak kagum adik tulis sendiri skrip , mengarah sendiri, uruskan produksi.....betul akak kagum...tapi sepertimana yang akak selalu ingatkan...hidup kita ada peraturan.....kita pelajar ada peraturannya...kita pekerja ada prosedur dan cara kerja......kita manusia ada hukum hakam dan undang2 yang mengikatnya.......akak tahu tak semua orang suka hidupnya  dikonkong dengan batasan2 ini...tapi inilah hakikat kehidupan.....sepertimana tajuk pementasanmu......lain orang lain fahamannya.......jadi kita perlu cari jalan yang terbaik untuk menyampaikan....sebagaimana menarik rambut dalam tepung...rambut tak putus, tepung tak berselerak.....kembali kepada objektif pementasanmu...adakah untuk menyampaikan dakwah atau sekadar untuk menjadi hero semasa dalam menimbulkan provokasi sementalaah isu ini sangat hangat sekarang....provoke jangan tak provoke...tetapi lakukan ia dengan cara seorang yang berpendidikan...biar orang lain hormat kita...biar orang lainkagum dengan kita...buat dengan cara paling terhormat dan berbudaya...provoke membuta tuli hanya supaya orang memandang dan kemudiannya mencetuskan isu ini menjadi panas seterusnya pergi menonton semata-mata adalah usaha yang kosong...ia akan menjadikan dirimu sama sahaja dengan watak yang cuba kamu adaptasikan....
semua kita layak berdakwah...itu antara tugas kita di muka bumi ini....tak kira apa caranya....hatta menegur di dalam hati juga antara cara kita berdakwah...jangan jadikan peristiwa hari ini sebagai peluntur semangatmu.....akak tahu...kamu boleh lakukan lebih dari itu.......kamu hanya seorang belia yang sangat berkobar-kobar dan penuh dengan api darah muda yang mengejar adventure...sentiasa ingin mencuba perkara yang lain dari yang lain dan sangat dedikasi terhadap kerja2 yang menjadi minatmu...
cuma sentiasa ingat.....setiap tindakan kita ada harganya...kadangkala harga itu memungkinkan periuk nasi orang lain bercampur dengan pasir......

adik-adikku yang lain..
biar apa pun...akak sebenarnya terkilan dengan kumpulan kamu semua....selama ini akak sangat menyokong usaha2 kamu semua dalam menggerakkan kelab kesayangan kamu ini...ya...memang akak pun sayangkan nya...masakan tidak ...akak antara perintisnya ...ahli pertamanya...tapi sungguh....nilai2 yang ada di dalamnya tidak lagi sepertimana kami dahulu...akak usahakan peruntukkan...akak cari aktiviti dan program...ada masalah dengan management akak cepat2 cover dan selesaikan...tapi semuanya bagai sia2....
maafkan akak...akak tahu tak semua sama...tapi bak kata pepatah....nila jatuh setitik maka rosak susu sebelanga...akak dah berkali menerima hukuman/amaran atas apa yang antara kamu telah lakukan....namun akak redha...akak anggap kamu semua masih muda dan perlukan bimbingan.....telinga akak juga dah lali dengan ayat2 yang pernah antara kamu keluarkan tanpa memikirkan hati dan perasaan akak...masih akak ingat.."bju pilihan kaksha cam keling la kaler dier"..."step tak update...cam tak best...."....."pilihan lagu cultural officer sangat bosan...asyik ct ajer..pandang2 jeling2"...padahal itu lagu feveret Naib canselor...akak nak nc sukakan u owls...tu sebab mainkan lagu feveret dier.....ini hakikat dunia....kene kipas dik...baru dapat bajet apa2 yang kita propose....
jangan tak tahu.....akak simpan segalanya tentang ada di antara kamu......masalah keluarga , masalah dengan kekasih...hubungan terlarang sehingga terpaksa cuci perut....kegiatan malam masing2..persahabatan yang semakin berpecah.....sikap berpuak yang makin menebal dalam kelab....jurulatih yang sangat banyak kes di luar dan skarang sentiasa membawa kamu menikmati indahnya dunia sementara ini....pengajian dengan pointer bawah 2.5 bawah 2 pon ada....tapi akak simpan...sebab akak bukan orangnya yang membuka aib demi memuaskan hati ini....akak pernah nak berhenti kerja kerana salah seorang dari kamu..tapi syukur....boss akak kuatkan semangat akak...akak berhenti kerja bermakna akak kalah.......akak lemah dan akak mengiyakan kata-katanya...
tapi akak mohon kali ini...janganlah uji lagi kesabaran akak......akak manusia biasa......takut satu ketika...akak hilang sabar....dan seterusnya...........

akak seronok sekarang...selain u owls..akak ada 5 kelab lagi yang sangat bahagiakan akak......budi bahasa mereka serta hormat mereka pada akak...semua perkara berkenaan persatuan masing2 sentiasa dirujuk kepada akak hatta kalau boss tanya anytime akak boleh jawab status program masing2...ur progrms...sorry..i have to call your president 1st...tu pon susah sangat nak dapat.....kad terima kasih dah berbelas...bayangkan tiap kali abih prog......kad akan dihantar sebagai tanda terima kasih.....raya cina, deepavali, raya puasa...hari jadi pastinya ada buah tangan atau kad menandakan diri ini dihargai....akak tak minta semua itu tapi bila dilayan sebegini...secara tak langsung akak juga menghormati mereka sebagaimana mereka menghormati dan menghargai akak...akak tak berkira dengan orang yang tak berkira dengan akak tapi jika sapa2 yang berkira dengan akak...hatta satu sen pun akak berkira.....

so maaf la dengan luahan akak nih.....

apapun akak nak korang sumer tahu...akak terkilan.....itu saja.....










1 comment:

Chentanuriz said...

hye kak shazura...
keje uniten jugak ye.
=)

Related Posts with Thumbnails