Di sinilah tempatnya.....Isi hatiku......luahan jiwaku....aduan perasaanku.....yang ku ingin kau tahu....

Thursday, June 2

7::Horas Medan:Medan

Sepanjang perjalanan ....kami dapat lihat pelbagai perkara yg diwakili oleh budaya dan cara hidup masyarakat utara sumatera ini.....kami berkesempatan melihat sekali lalu upacara pengkebumian yg dilakukan di halaman rumah serta papan2 tanda yg menggunakan bahasa yg agak pelik ....bagi kitorang la...

gambar kubur lagi....

aman dan nyaman kah????sila lihat gambar seterusnya...

aduhai.....seriau tengok penumpang kat atas bumbung tu...

ahli  kunci??

jamming studio and sewa .....hehehehehe...can't imagine ada studio dalam tu..

kedai serba serbi...

sampai sahaja medan...kami minta hafiz bukakan tingkap supaya senang nak ambil gambar....rupanya kawasan yg kami lalui adalah kawasan medan yg dibenarkan menjual B1 dan B2...selepas lepas 1 traffic light, barulah kawasan makanan tak halal tu berakhir....then di tengah kota medan...B1 dan B2 tidak dibenarkan dijual secara terang-terangan...

at the end kami sampai

MEDAN....

 ini rumah tau.....bukan pejabat....

ini baru pejabat...dah lebih kurang je rupa dia...

beca motor...apatah nama dia ...tak ingat la pulak...

di sini 'station' dieja 'setasiun' ya semua....


 tokong cina....di sini susah untuk nampak tokong atau kuil...yang banyak adalah masjid dan gereja...

juice anybody???

mereka masih guna kodak filem ..

gigih peniaga ni...

masjidnya dah macam kubah dalam Kartun Aladdin Disneyland...

akhirnya selepas hampir 3 jam perjalanan sampai pakcik pon terlentok...hehehehe

shoppingan pertama di sini........banyak baju safi dan umar yg cantik2 di sini.....tak sempat nak jelajah sangat....sebab harga lebih kurang macam di Malaysia..

kemudian kami ke toko ini........mencari jubah...memang hajat mama nak beli jubah hitam untuk diri sendiri
(i don't have one....huhuhuhu) dan nak belikan opah n wan jugak......boleh diorang wat pelasah pegi kelas agama....

ibu yg penat...apa yg dicari tak dak......

but mama ngan mama ani masih rambang mata...hehehehehe...end up tak beli pon....kitorang aim Pasar Ikan dan Pasar Petisah...yg dimaklumkan jauh lebih murah...

sementara para ibu2 shopping...papa test feeling photograher lagik......thanks to zarin n hanidah sebab pinjamkan kitorang SSC ni.....memang sangat membantu....

kemudian kami menempah Bika Ambon untuk dibawa pulang ke Malaysia....kedai ini juga menyediakan khidmat delivery ke hotel....and kalau beritahu kita nak bawa naik flight...dia akan bungkus siap2 sesuai untuk kita bawa...Bika ambon di macam kuih bingka...but for my tekak....ia lebih sedap dari our kuih bingka...rasanya dan seakan kek lapis....

kedai Rika ni ada juga jual makanan ringan macam kat kedai Paten yg kitorang singgah masa nak ke Parapat hari tu.....so kitorang pon membeli lagi ....memang sedap tau...

jangan risau...jualan kedai ini diiktiraf halal

selain bika ambon....ada juga kuih boulu...kek lapis.....dll....keklapis tak beli sebab rasanya biasa saja...sedap lagi kek lapis sarawak...

sebelum makan tengah hari...kami singgah sebentar ke Pasar Petisah...keadaan di sini lebih kurang seperti di pekan Kajang, Selangor...sibuk dengan kenderaan dan org...
Rp dah tinggal sket...so tukar lagi RM ke Rp lagi....huhuhuhuhu


besar sungguh piring kuali diorang...ni kalau dapat siaran Malaysia..memang tak heran la...

parking memang sesuka hati...

bawah kanvas biru tu gerai2 tau...macam uptown punya konsep...





kat pasar Petisah ini la mama jumpa this vest....cantik kan.....rasanya mahu buat satu set seperti ini untuk my choir group.....simple but smart....

dan akhirnya kami dibawa hafiz untuk makan tengah hari......lihat tu si Umar dah buat muka...dah kelaparan...next entry ya...:)








3 comments:

nukilanaffiza... said...

i follow you first..hahahahah....

aqilah ramli said...

Sha...still remember me? Bestnyer jejelan ke Medan.Aku pun tengah rancang nak ke sana..x sangka x diduga nak jumpa blog hg..Anyway miss u much!!

Nur Shazura said...

mana boleh lupa kat u qilah....kenangan zaman first year....i miss u too .....

Related Posts with Thumbnails