Di sinilah tempatnya.....Isi hatiku......luahan jiwaku....aduan perasaanku.....yang ku ingin kau tahu....

Sunday, May 29

3::Horas Medan::Parapat-Samosir island-Parapat

Hari kedua di Bumi Sumatera Utara.....paginya sangat mendamaikan....mama dah bangun jam 5 pagi (waktu Malaysia)...tapi sebab dah tune jam hp ke waktu Indonesia.....so jam baru 4 pagi ...bantai tido balik....pastu terkocoh-kocoh papa gerak...hehehehe...sorry pa...terbabas...cam selalu...heheheheheh

Rupanya pagi-pagi seawal jam 7 (8 pagi Malaysia) papa ngan pakcik dah ambil mood Saiful Nang....bajet hot la...so tangkap gambar sesama sendiri dulu....hehehehehe


pemandangan dari bilik kami..kala subuh....matahari baru menampakkan dirinya sedikit demi sedikit....

bicara lensa @abdul rahim dan lensa @elrinor azis
 

sebelum check out dan breakfast.....posing di dalam bilik sebagai kenangan...


kemudian kami sarapan yg disediakan oleh pihak hotel...ada 2 jenis iaitu nasi goreng dan mee goreng...mee goreng dia rasa macam maggi goreng kita di Malaysia...tapi stok yg rendam then tos then gaul ngan perencah ajer yer...bukan yg maggi goreng mamak...hehehehe...dan lagi satu...keropok kecil cam keropok udang kat Malaysia...di sini ia adalah wajib ada tiap kali makan....

ibu pose di sebelah buffet...

safi : yg tak puas hati dengan kolam renang hotel, sebab tak dapat mandi...tak boleh sayangku....suhu macam kat genting....heran betul mama....naper ada kolam renang di tempat cam gini....sapa nak mandi-manda dalam sejuk2 nih...???

papa : sarapan di tepi tasik sangat mengasyikkan....

umar : tepi tasik? ada aku kesah...yg penting mamam dulu...laparrrrr...hehehehehehe

umar : see!luasnya mulut saya...hahahahaha

di sini, brand sos dan kicap di mana-mana adalah brand ABC...huhuhuhuhu..rindu kat kicap  Cap Kipas Udang...

then kami ke jeti untuk pengembaraan yang seterusnya...Pulau Samosir....di tengah Danau Toba...siap pesan pada ibu, mama ani dan papa....jangan shopping di pulau ini...MAHAL....mama dah baca banyak review mengenainya di forum dan blog org lain yg dah sampai ke sini.....kita hanya akan melawat tinggalan sejarahnya iaitu kubur lama serta patung si Gale-Gale...Pak Hafiz tak berapa menggalakkan kami ke Kg Ambarita kerana menurut beliau , kawasan kampung itu banyak si hidung kembang ekor pendek merah jambu lepas bebas....ianya merata-rata jadik kebersihan kawasan tersebut tidak terjamin...so out dari list ....kita ke kuburan lama Raja Sidabutar sahaja...

atas bot

umar happy sungguh dapat naik bot...

safi mabuk for the 1st 10 min...pastu ok...tu yg dahi berkerut tu

safi yg happy all the way to Samosir Island

mama n umar

our hero rambut tegak ...papa...

us....kerusi tu sangat la tak berapa nak selamat...tak diskru ke lantai hokey....so leh gerak ke mana-mana...one more thing...takde life jacket...naik bot at  your own risk....dah la palang bot kiri-kanan lebar...jenuh jaga safi...takut celus terus jatuh dari bot...palang tu hanya dikaver dengan banner kanvas semata-mata...

Perjalanan ke Pulau Samosir memakan masa dalam 45 ke 55 min....tapi percayalah...sebenarnya ia lebih pendek...dalam 15 ke 20 minit je kot....bot bergerak meninggalkan jeti kemudian hanya berlegar-legar di kawasan depan jeti....dalam 20 min kemudian ke jeti semula ambil lagi penumpang....pastu baru terus ke destinasi....see....then they charge ikut perjalanan yg lama tu....kami tak  ambil pot sangat sebab tambang bot termasuk dalam pakej....tapi org yg datang secara persendirian memang rasa mahal la..dan tak berbaloi...

sedang asyik menikmati pemandangan....tetiba 2 orang anak batak ni buat pengumuman nak buat persembahan....abis semua lagu batak dia nyanyi...kami tak faham...hehehe....ada satu lagu jer mama leh ikut...Poco-poco....skarang dah tak leh....haram...tapi yg tak bestnye duet ni...tengah2 lagu kantoi tak ingat lirik..potong stim betul......lepas diorang performed....diorang minta derma seikhlas hati...rezeki anak2 batak ini...ada seringgit duit Malaysia 2 keping dalam beg mama dilayangkan buat mereka berdua....senyum tak sudah...

abih diorang nyanyi....umar ngan safi lak buat show...hehehehehehe

keindahan Tasik Danau Toba dari Bot....

cuba teka siapa pemandu bot kami...??

hehehehehe...budak 6 tahun yg buat performance tadi..korang ada nampak org dewasa lain di situ????.terpikir tak masa dia nyanyi depan kitorang tadi sapa yg handle the boat???bapak dia kot.....(statement pujuk hati...huhuhuhuuhu)

unik kan mata tu??kat dalam tu tempat jurumudi bot...

menghampiri Pulau Samosir...mama sangat kagum dengan kejernihan air tasik yg berkilau...
semasa hendak turun dari bot...ada seorang budak yg berenang2 di tepi bot meminta kami membaling wang untuk beliau kutip sambil berenang...benar kata bob....umpama persembahan sarkas....kasihan....di sini semua perkara dijadikan pekerjaan untuk mendapatkan wang.... betapa bertuahnya kita di bumi Malaysia...itupun ramai yg masih tak mahu bersyukur..

tugu yang menyambut kedatangan kami....

Kaum Batak terdapat pelbagai suku yang terbahagi mengikut kawasan atau daerah...
Batak Maidailing ni muslim ya...kebanyakkan orang Batak yg lain adalah Kristian..namun ada juga orang Batak yg lain yg  menganut agama Islam....


anak-anak batak....cantik betul rambut diorang....macam rambut Barbie doll...muka pon ada iras2 org Belanda...dulu kan Indonesia pernah dijajah Belanda....ini kira keturunan dia la yang nenek moyangnya kawin dengan askar2 Belanda dulu...

peta besar....memudahkan pengujung untuk menjelajah Pulau Samosir..

dengan bayaran Rp50k (RM18) ...bapak ini menjadi pemandu pelancong kami di pulau Samosir...walaupun penerangan dia ni membuatkan mama berkerut...pekat sangat....tak paham la....pastu ada la pulak rombongan student indonesia yg ikut ajer kitorang tumpang sekaki...tak bayar tapi sibuk dengar penerangan ...
paling hampeh..masa bayar upah dia tu..siap minta RM1 nak koleksi...mama ngan ibu kata takde ajer...pirahhhh.....macam la kitorang tak tau niat tu...sib baik si hafiz dah gitau siap-siap dan juga melalui pembacaan mama sebelum ni....

sementara nak ke tempat lawatan...kami melalui kawasan jualan ....sangat menarik perhatian tetapi mama tahankan diri sebab telah aware yg jualan di sini sangat mahal...senang tertipu...pesan juga pada papa jangan beli apa2...hehehehehehe...tetapi lain pula sikap penjual di sini berbanding review yg mama baca...dikatakan penjual2 ini akan berebut dan menarik tangan pengunjung agar masuk ke kedai2 mereka...tetapi paling hebat pun mereka hanya berkata ' belanja ibuk' ketika kami melalui kedai2 mereka...lagi satu , jika mereka berkata harga barangan mereka RM5...jangan percaya...bila kita masuk ke kedai...ia akan berubah harga dan semestinya lebih tinggi...pandai kan!...asalkan pengunjung sudah masuk ke kedai, mereka2 ini akan memujuk agar kita membeli sesuatu juga.....

menyesal betul tak belikan umar .......

 hafiz tak menggalakkan kami membeli makanan di sini kerana kebanyakan penjual adalah Batak Kristian so tak pasti dengan tahap Halalnya..tetapi penjual ikan masin ini adalah muslim...mama ani beli la jugak sebab tumpang berehat di kerusinya....ikan masin di sini tak berapa masin....

babywearing...hehehehehe


antara tempat yg kami lawati...
menunjukkan cara pemakaian Ulos Batak

sesi penerangan....

sesi 'mari bergambar'.....ehehehehehehehe
kami diberitahu...kebanyakkan mayat org Batak tidak ditanam...mayat mereka akan dihias dan dipakaikan pakaian cantik dan kemudian akan diletakkan di dalam kubur yg berpenutup...mayat akan reput dan hancur sendiri....bau mayat tidak akan keluar kerana batu penutup kubur adalah sangat rapat dan kukuh..itu yg diberitahu kepada kami oleh hafiz..tetapi kini, kebanyakkan mayat  ditanam setelah org Batak menganut agama Kristian dan Islam....

kubur Raja Sidabutar...boleh google kalau mahu tahu sejarah mengenainya...dia adalah org pertama yg menjejakkan kaki ke Pulau Samosir lantas menjadi Raja Batak yg pertama..kepala yg besar tu si Raja, di bawahnya adalah patung penasihat si raja manakala yg di belakang tu adalah patung kekasih hati si raja...

kubur2 keturunan Raja Sidabutar

kubur2 askar Raja Sidabutar

bagi org Batak...cicak melambangkan kemakmuran manakala payudara melambangkan kesuburan....empat payudara di dalam gambar atas melambangkan kesuburan, keharmonian,kemurnian dan kesucian...itu yg pemandu pelancong tu bagitau .....katanya:

kesuburan : payudara berkait rapat dengan anak...anak minum susu dari ibunya melalui payudara...jadi seorang perempuan adalah subur jika dapat melahirkan anak dan menyusukannya...

keharmonian : payudara juga antara titik ghairah bagi kaum wanita..dengan perhubungan intim yg baik, dapat mengekalkan keharmonian sesebuah rumahtangga...

kemurnian : susu ibu adalah yg terbaik. kemurnian di sini menggambarkan susu ibu sebagai sesuatu yg murni iaitu bersih dan berkhasiat tanpa sebarang pencemaran kerana anak menyusu secara terus dari ibu tanpa ada perkara lain sebagai bahan perantara...susu ibu juga memberikan banyak kebaikkan kepada manusia (anak yg menyusu) ....

yg terakhir adalah kesucian: susu ibu pengikat kasih sayang dan perhubungan antara ibu dan anak...kesucian kasih sayang ini diakui sejak azali....bagi org2 batak...adalah kewajipan mereka untuk pulang dan mati di tanah sendiri atau kampung sendiri walau jauh mana pun mereka merantau.... kerana bagi mereka , ibu adalah segala-galanya....kesucian kasih sayang ini memang secara semula jadi menjadi lebih erat kerana proses penyusuan itu sendiri adalah bonding untuk si ibu dan anak walaupun si anak telah dewasa...

baguskan simbolik org2 Batak ini....mama memang respect dengan perumpamaan mereka ini....janganlah bila nampak objek seperti payudara...terus kita membayangkan perkara yg tidak senonoh...
banyak perkara yg positif lain yg boleh kita fikirkan....
sebagai pejuang komuniti Penyusuan Susu Ibu...mama sokong dan kagum dengan Org Batak mengenai hal ini la yer..hehehehehehe

kemudian kami beralih melihat Patung si Gale-gale...kononnya zaman dahulu ada seorang bapa yg sangat sayangkan anak lelakinya...namun anak lelakinya itu telah mati dan si bapa membuat patung yg dinamakan Si Gale-Gale bagi memujuk hatinya yg merindukan si anak...patung tersebut dibuat menyerupai si anak dan ianya boleh menari....ingatkan ajaib la sebab boleh menari..padahal just tangannya saja kelepak kelepuk ....mechanical technology...hehehehehe

sedang mendengar penerangan...

 mama mencuba tarian Batak....patung tu tengah menari tau...tapi tangannya aje la yg kelepak kelepuk...hehehehehe
tarian batak ni nampak mudah tapi sangat susah sebenarnya...step ala ala makyong tapi lagi susah dari makyong .....koordinasi tangan dan kaki yg tak sama membuatkan kita seakan kongkang yang kengkang kalau tidak biasa menarikannya...hehehehehe

rumah tradisional batak yg hanya dibina dengan pasak tanpa sebarang paku dan pintu....takde pintu???


Kisah di Pulau Samosir....kami kena tipu....hehehehehe
eh eh! kene tipu pon leh gelak????bukan apa...mama yg gigih pesan pada ibu , mama ani dan papa jangan beli belah di Pulau Samosir...alih alih...mama ngan papa yg membeli...bukan sikit kene tipu...untuk bunch of keychain dan Fridge magnet cost us around Rp500k sedangkan harga sebenar adalah dalam Rp175k....hampes dot com...
but demi untuk mempertahankan diri , mama yakin yg kami kene mandrem....ye la...gigih kuat semangat tak nak membeli sebab dah tau keadaan....tetiba bila papa kata nak beli keychain untuk opis dia..terus mama pandang this one gerai....a girl yg jaga....padahal keychain dia bukannya cantik antaramana...i mean ada yg lain lebih cantik dan besar....kami tak tawar sangat pun .....dari nak ambil beberapa keychain terus ambil bungkus yg besar....lepas bayar terus blah...siap si gadis penjual minta RM 5 untuk buat kenangan .....c****a betul....budaknya manis jer....usha ke blog bob dan perhatikan si gadis yg menjual beg merah kepada bob...dia adalah gadis yg sama yg menjual keychain dan FM kepada kami.....nampak kaitannya????

teruk mama kena gelak n kena kutuk oleh hafiz sebab kena tipu jugak walaupun bersungguh-sungguh mama berhati-hati.....tak mengapalah...jika dia memang berniat untuk menipu...memang kami tak halalkan .......

selepas itu...kami terus kembali ke jeti untuk pulang ke tanah besar semula....
muka pujuk hati....heheheheh

umar dah marah .."berani nak tipu mama kita...nanti kita babap awak.."

umar dah mula hek hek

umar beri signal:pandangan penuh harap.....hehehehehe

lepas gian...
susuibu...
cepat,mudah,bersih dan suci...

budak yg dah lepas gian...hehehehe

umar dah mula bosan dengan journey yg lama atas bot

 safi pon...

mama jugak...mabuk weh....

lupa nak cerita...sepanjang perjalanan pergi dan balik dengan bot...kami berkenalan dengan keluarga berketurunan Cina dari Pulau Pinang....tak ingat la nama the girl but they are very friendly ...dan kalau dia terbaca blog mama ini....nice to meet you...and ur family... (mama ada kasik my card tapi tak ingat wether tulis ke tak blog add mama)....

alhamdullilah...dah selamat sampai....

untuk makan tengah hari, kami masih di Parapat. Menurut Hafiz, di berastagi nanti agak susah untuk mendapatkan makanan halal..
kali ini kami ke Restoran Istana tapi yg ini di pekan Parapat

setting meja makan = A
dekorasi =B maksudnya biasa-biasa saja
layanan staff = A+
Makanan=A
ada 2 lauk lagi iaitu ayam goreng den telur dadar tapi tak sempat dah nak snap....papa dah laju menyuap....hehehehehehe

everything best!

 

seronoknya berjalan melihat negara org adalah kerana dapat mengetahui pelbagai budaya dan bahasa yg menjadi amalan mereka...
di sini jika ada org meninggal dunia...akan disebut :  si polan  mati....jika di Malaysia...apabila kita menyebut perkataan mati (kecuali yg mati dibunuh atau mati bunuh diri) kepada seseorang yg meninggal dunia secara biasa(sakit atau natural death) atau kemalangan, ia dianggap tidak hormat atau kurang ajar...

di sini orang India digelar Keling...org India sendiri menggelar diri mereka Keling...berani ko nak sebut Keling di Malaysia.....jangan buat pasal....hehehehehe









2 comments:

Mrs. GordoEdi said...

hi kak Shazura...mcm sgt santek itu tasik...=)

Mrs. GordoEdi said...
This comment has been removed by the author.
Related Posts with Thumbnails